Friese zak

Een Friese zak maken betekend dat het grootzeil een stukje naar beneden wordt gehaald. Hierdoor kan de giek in het midden gezet worden terwijl het grootzeil alsnog voldoende kan uitwaaien: de gaffel staat nog steeds dwars op het schip. Hierdoor houdt het schip nog snelheid en het gijpen wordt er makkelijk van. De giek staat immers al in het midden waardoor, mits de bakstagen los zijn, het zeil makkelijk naar de andere zijde kan. Toegepast als het bestek waarop gegijpt moet worden krap is of om vaart te minderen. Met een Friese zak kan voor de wind, ruime wind en een klein beetje halve wind gevaren worden.

Procedure

Eventueel wordt de bulletalie verwijderd
De dirk wordt doorgezet
Het grootzeil wordt een stukje gestreken
De giek wordt in het midden gezet door de grootschoot aan te halen met de grootschootlier
De piekeval en klauwval kunnen nog een klein beetje gehesen of gestreken worden om een mooi zeil zonder plooien te krijgen
De grootschoot wordt extra strak doorgezet zodat deze als hekstag functioneert
De bakstagen worden uitgelopen

Foto

Op het schip op de onderstaande foto is een Friese zak gezet en staat de fok te loevert.

junk email filter